Istorie
Decembrie 10, 2014
Biserica de lemn cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil (Sf. Voievozi) din Radeni a fost construita in anul 1780. Ea se afla localizata in cimitirul satului Radeni din comuna Roscani (judetul Iasi).
Biserica de lemn din Radeni a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004, avand codul de clasificare IS-II-m-B-04233.
Satul Radeni se afla la o distanta de aproximativ 40 km de municipiul Iasi, in partea de nord-est a judetului Iasi. El este atestat documentar din anul 1554, fiind un sat format din razesi cu mosiile despartite prin hotare.
In anul 1864 s-a infiintat comuna Roscani avand in componenta sa localitatile Roscani, Pauleni si Cauesti. Ulterior, a fost inclus si satul Radeni. In decursul timpului, comuna a facut parte din plasa Carniceni, din plasa Bivolari, din plasa Turia, din raionul Iasi si din raionul Vladeni. In anul 1968 comuna Roscani a fost desfiintata, satele sale intrand in componenta comunei Trifesti. Comuna Roscani a fost reinfiintata in anul 2004, cu doua sate: Radeni si Roscani, din cauza comunicarii dificile a celor doua sate cu satul Trifesti (resedinta comunei Trifesti).
Biserica de lemn din Radeni a fost construita in secolul al XVII-lea, pe locul unei biserici mai vechi din 1485. In decursul timpului s-au efectuat lucrari de reparatii ale acestui lacas de cult. O serie de adaugiri au avut loc in jurul anului 1850.
In anul 1938, in curtea bisericii a fost ridicat un monument in forma de cruce in memoria eroilor cazuti in primul razboi mondial. Pe monument sunt inscrise numele eroilor localnici cazuti pe front, precum si inscriptia urmatoare: "Ridicat in anul 1938 luna mai sub inteleapta domnie a M.S. Regelui Carol II, sub arhipastoria I.P.S. Mitropolit Nicodim, ministru cultelor si artelor Victor Iamandi, prefect jud. Iasi col. Caracas Sava, pretor pl. Turia I. Prica, primar com. Roscani Gr. Manea".
In curtea bisericii, inspre vest, se afla un turn-clopotnita din lemn. Acesta este abandonat in prezent, in locul lui fiind construit un turn-clopotnita din zidarie la intrarea in cimitir.
Biserica de lemn din Radeni este construita in totalitate din barne de lemn. Peretii exteriori au fost tencuiti si varuiti in culoarea alba. Initial acoperita cu sindrila, ea are astazi invelitoare din tabla vopsita in caramiziu.
In biserica se intra printr-un pridvor care are deasupra sa un turn-clopotnita.